Лабораторни хроники

Три години по-късно


Автор: Максим Гусев

Превод на български: Григор Гачев


Преводът е лицензиран под лиценза Криейтив Комънс - Споделяне.


5 април

Хубаво е да си свободен! Шефът не ще и да чуе за нас.

6 април

Взимат ни в съседната лаборатория. Институтът много се е променил. Нови времена. Всички мечтаят за финансирания, грантове и пари. Няма полет на мисълта. Скука. Спиртът не достига.

10 април

Младежта не умее да играе на Куейк. Даже на първата версия. Логиката си казва думата - първо парите, после работата.

11 април

Опитвахме се да преодолеем недостига на спирт. Получи се напитка с етерни добавки. Постижение! Хем весело, хем не мирише.

12 април

Откраднаха ни рецептата. Дечица сладки. Не знаят с какво си играят. Работните ни дневници са смъртно опасни за непосветените.

17 април

Тъй и стана. Съседите-химици получили свръхмощен халюциноген. Вентилацията не помогнала. Изнесли ги на въздух. Лежат в зародишни пози и се лигавят. По откъслечните думи и потрепванията предполагаме - някъде в петия кръг на рая са. Язък. Идеята ни беше да е обратното.

18-30 април

Странно, но не ни подозират. Работим. Покриваме следите. Усвояваме нови компютри и програми.

1-10 май

Празник имаше ли, или не? Не помним. И не само ние. Рецептата май се е разпространила.

11 май

Бяхме при Вася. Сега е спонсор. Златен ланец, кредитни карти на пачки, тузарски жестове. Бъзика се с нас. Груба грешка. Ние пък си имаме клавиатури. И яка връзка с Интернет. Тепърва ще научи, че са му анулирали пачките с кредитните карти заради дългове. Като начало, такъв човек не е влизал на територията на института, нито изобщо в страната, не се е женил, не е учил, и въобще не се е раждал. За сметка на това пък го търси Интерпол. Като участник в терористични групи. Въоръжен и особено опасен.

12 май

Ще съберат с времето хартиени документи за Вася, и ще си изяснят нещата. А днес разбрахме, че дома му е бил превзет от батальон барети. Всичко е разрушено, има жертви. При взрива на шоковата граната обектът на операцията на практика си отхапал езика. Плюс това, докато му избивала от пръстите вилицата, десантната група му счупила ръката. На две места. Няма да може скоро да обясни нищо нито устно, нито писмено.

юни

Химиците се върнаха от болницата. По-малко от половината. Кожа и кости, движат се като насън, едвам говорят. Но по погледите им си личи - мястото става вредно за нас. Тъга...

15 юни

Заводският спирт е дефицитен. Хванаха микроробота ни, докато изсмукваше заветната течност от сейфа на чужд Шеф. Представиха го за своя разработка. Чакат ги премии. Ако открият програмите и модула за управление на робота.

17 юни

Откриха ги. По-точно сами им ги дадохме. Приятелите им ни убедиха. Благодарни сме на приятелите. Че, преди да си тръгнат, изключиха ютиите и ни отпушиха устите. Мда, определено нови времена...

18 юни

Отказваме се от химията и от робототехниката. Сменихме лабораторията. Сега сме физици-оптици.

1 юли

Сключихме договор за разработка на система за тримерна холография. Трябва да дава обемно изображение в произволна област между излъчвателите.

юли-август

Работим увлечено.

20 август

Всичко е готово. Ще правим проби. Ако стигне производителността на компютрите, ще има даже анимация. Монтирахме лазерни излъчватели по оградата на института

21 август

Имаме тримерно изображение! И анимация също! Групата терористи изглежда абсолютно реалистична. Охраната мигновено реагира с автоматен огън. Програмата за управление се омаза - дворът е пълен с извънземни от "Звезден десант". Откъм гърба на сградата пък идват две ходещи канонерки от "Звездни войни". Охраната държи кръгова отбрана. Имат желязна психика. Картината се вижда и изотвън - подкреплението въобще не посмя да се приближи... Подстанцията сдаде. Вечерта. Не ни разстреляха. Бяха свършили патроните.

22 август

Клиентът е доволен. Нова технология - евтино и реалистично. Богати сме. Коли, вили, банкови сметки.

23 август

Нито коли, нито вили, нито банкови сметки. Много популярно ни обясниха на колко много хора сме длъжници. Какво да правиш - семейството е семейство. Наложи се да делим. С нашите дялове си купихме харддиск. Общо един.

септември

Занимаваме се със студен ядрен синтез. Следят ни неотлъчно. Доколкото разбираме, резултатите ще идат по пет различни гранта и за три разузнавания. Вече не ни пука - имаме опит.

30 септември

Прототипът на реактора е готов за изпитания. Не ни пуснаха. Дори да доближим полигона. Криминално минало. Глупаци. Откъде да знаят, че в инструкцията налягането на сместа е в атмосфери, а циферблатът е градуиран във фунтове на квадратен дюйм... Реакторът разтопил пода, трите етажа под него, и потънал на седемдесетина метра дълбочина в земята. Там и си останал - свършило му горивото.

31 септември

Избягахме в планините. Крихме се. Измършавяхме. Предадохме се на службите за сигурност. Офицерът каза, че имаме три седмици, преди другите да ни открият. После и той не можел да ни спаси. Съгласни сме на всичко...

ноември

Разбраха ни прекалено буквално. Уви, връщане назад няма. Пол - женски. Блондинки. Синеоки. Занимаваме се с лъчево оръжие по програмата "Звездни войни".